Köpa valp?

Varje ägare oavsett ras ska vara ansvarsfull, uppmärksam och omsorgsfull. Hållandet, medicinsk omvårdnad, foder, träning och socialisering är bara några av de basbehov man ska vara införstådd med innan man skaffar sig en hund. Om inte en potentiell hundägare är villig och har kunskapen att ge en hund de grundläggande förutsättningarna för ett bra liv bör man vänta, eller avstå helt från att skaffa hund. Att äga ett djur och inte kunna tillgodo se dess behov är grymt, försumligt och strider mot lagen. På grund av stridigheterna som omger hundar av wolfdog typ måste potentiella ägare till dessa vara ännu mer uppmärksamma på ansvaret som följer med att äga en sådan här hund än ägare till hundar av många andra raser. Det finns några punkter att betänka när det gäller ägande av en CsV eller Saarlooswolfhond.

- Dessa hundar har en tendens att vara smarta, aktiva och behöver konsekvent träning.

- Dessa hundar har blivit nyttjade i generationer av människor vars sätt att se på hundägande skiljer sig radikalt från andra djurägares synsätt.

- Dessa hundar kan inte bindas fast i ett träd eller lämnas i en kennel på bakgården. De älskar människor och kommer att lida om de blir berövade möjligheten till massa mänsklig kontakt.

- Om du letar efter en vakt hund föreslår jag att du ser dig om efter en annan ras då dessa oftast älskar människor för mycket. Dock kan de tränas till att fungera som vakthundar, om du är villig att lägga ned all den tid som krävs på det.

 

Är du rätt människa för en Ceskoslovenský Vlciak eller Saarlooswolfhond?

Innan du köper en hund av denna ras, svara ärligt på dessa frågor:

- Har du ägt en annan typ av hund som kan ge dig vissa referenser och erfarenheter inför ägandet av någon av dessa två raser?

- Är du villig att investera tid och pengar för att hitta den rätta hunden för dig och din familj?

- Har du resurser och lust att se till att en ung valp får den socialisering, omvårdnad och träning som krävs för att den ska växa och bli bästa tänkbara hund?

- Har du tid och plats att dela med en hund som kräver mycket tillgivenhet, direktiv och uppmärksamhet?

- Är du villig att promenera den där extra milen som rasen kräver?

 

Hane eller tik?
Det här är förmodligen bara en smaksak. En tik av vilken ras som helst är oftast en mindre utmaning för ägaren. Hanar har ibland en förmåga att bli mer aggressiva, vilket även tikar kan bli i och för sig. Okastrerade hanar kommer med stor dyrkan intressera sig för löp tikar och detta beteende kan bli ganska tufft och gå dig på nerverna. En hane kommer markera revir på promenaderna och en del tycker att detta är frustrerande. Det bästa man kan göra är att prata med så många CsV/Saarlos ägare som möjligt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om raserna. Berätta om din nuvarande situation och berätta naturligtvis om dina behov/önskemål samt situation för uppfödaren med. Tillsammans kan ni komma fram till vilket kön och sedan individ som passar dig bäst.

 

Valp eller äldre hund?
En valp ger dig omfattande möjligheter att själv forma hunden så att den blir ett så bra djur som dess gener tillåter. Till skillnad från en vuxen hund har inte valpen någon lång bakgrund (positiv eller negativ) att ta hänsyn till. Du kan koncentrera dig på inledande träning och socialisering istället för att träna och socialisera om. När en valp kommer hem till ett välanpassat hem kan den då lätt bli en väsentlig del av de dagliga aktiviteterna.
 


Att förbereda sitt hem.

Det finns massa saker du bör tänka på innan du tar hem en valp. Den här lilla varelsen som du snart ska få hem behöver den allra bästa tänkbara omsorg.

- Först och främst måste du ta bort alla saker som kan tänkas vara skadliga för en valp. Gå ner på knä och se världen utifrån valpens synvinkel.

- Ta bort saker som elektriska sladdar som valpen kan tugga på och andra vassa föremål som kan skada den eller föremål som den kan svälja/sätta i halsen.

- Allt tuggvänligt (och det är mycket när det gäller valpar) som du vill behålla helt bör vara utom räck håll, som skor och dylikt.

- Gifter (rått gift), rengöringsmedel och annat skall förvaras på ett säkert ställe, gärna bakom lås.

- Blockera balkonger, trappor och verandor där hunden kan falla och skada sig.

- Investera i ett bra staket så hunden inte har möjlighet att komma ut i trafiken.

LEKSAKER: I djur affären hittar du massa bra leksaker till din valp så den kan få något att bita i som inte kostar en förmögenhet att laga. Valpens tänder kommer att växa, klia och bytas ut under dess första månader så det är helt naturligt för den att bita i saker för att stilla klådan, ömheten. Kom bara ihåg att CsV/Saarloos har kraftiga käkar och att alla tugg leksaker inte är lämpliga för dem. Köp starka/ robusta saker.